Kunskap

Du kan inleda med en öppen frågeställning: Har du tillräckligt bra kunskap om din privatekonomi?

Nedan hittar du fler tips på frågor och fler samtalsämnen under varje fråga.

Vet du vad som händer om du inte betalar en räkning?

Konsumentverket, Finansinspektionen och Kronofogden har bra och lättillgänglig information på sina webbplatser. Budget- och skuldrådgivningen i din kommun kan också lämna information om privatekonomi och skulder.

Vet du om du har några skulder och hur mycket i så fall?

Om du inte vet hur mycket skulder du har, kan du börja med att vända dig till Kronofogdens kundservice. Du kan också vända dig direkt till fordringsägaren eller inkassobolaget.

Vilka konsekvenser kan betalningsanmärkning leda till?

En betalningsanmärkning kan exempelvis leda till att du inte får lån, inte kan hyra lägenhet eller teckna ett telefonabonnemang. Mer information om betalningsanmärkningar hittar du på Integritetsskyddsmyndighetens webbplats.

Vet du vad budget- och skuldrådgivningen är?

Förutom att få hjälp att hantera skulder kan kommunens budget- och skuldrådgivningen ge allmän rådgivning om privatekonomi. Det är kostnadsfritt och du kan vara anonym.

När ni diskuterat de frågor som känns relevanta är det dags att blicka framåt. Välj från listan nedan handlingar som kan vara ett steg i rätt riktning.

Lista på handlingar

Gör en budget i syfte att få en klar bild över din privatekonomi.

Planera dina inköp för nästa månad.

Boka träff med kommunens budget- och skuldrådgivare.

Kontakta Kronofogdens kundservice eller besök vår webbplats, om du vill veta hur det fungerar med skulder. Du kan också fråga om du själv har skulder.

Gör en prioriteringslista för dina räkningar. Till exempel hyra, el, mat.

Skaffa dig kunskap om vilka avtal och abonnemang du bör se över. Jämför olika elleverantörer, försäkringar, telefon- och tv-abonnemang.