Skulder hos Kronofogden

Hur många har skulder?

Beräknad tid: c:a 20 min
Avsnitt: 1 av 5

Vid årsskiftet 2023/2024 fanns 417 248 personer registrerade hos Kronofogden, en ökning med 23 467 personer jämfört med föregående år.

Det totala skuldbeloppet ökar

Den totala skulden hos Kronofogden är nu 119 miljarder kronor, vilket är en ökning med 17 procent sedan förra årsskiftet. På tio år har det totala skuldbeloppet vuxit med nästan 50 miljarder och är nu högre än någonsin.

Ökningen beror till stor del på att skulderna växer på grund av räntor. Men det handlar också om att de skulder som lämnas in till Kronofogden är på högre belopp än tidigare.

Medianskulden per person var var vid årsskiftet 78 800 kronor, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med förra årsskiftet.

I tabellen nedan ser du utvecklingen över tid för hur många fysiska personer som har skulder hos Kronofogden (2023).

Antal personer med skulder hos Kronofogden

Långvarig skuldsättning

Det finns cirka 85 000 personer (2022) som har funnits i Kronofogdens register i mer än tjugo år. Det gäller till exempel för hälften av alla skuldsatta över 64 år. Skulderna är ofta gamla och ökar ständigt på grund av räntor och avgifter.

Film om långvarig skuldsättning

I filmen "Förlorade år" får du möta Thomas som varit överskuldsatt i många år. Han hade ett eget företag och fick stora ekonomiska problem. Han känner att han har förlorat många år och borde ha bett om hjälp tidigare.

Filmens innehåll i textformat

Förlorade år

Vi träffar Thomas i hans lägenhet. Han tittar ut genom fönstret och sätter sig sedan vid köksbordet. Han berättar sin historia:

— Jag hade egen firma. Allt gick bra. Ganska plötsligt blev jag av med mina största kunder och samma år fick jag en stor restskatt. Jag kämpade för företaget, men det försattes i konkurs. Det var en enskild firma, så jag själv blev skyldig att betala tillbaka hela beloppet.

Thomas bläddrar bland papper i en pärm.
— Man vill göra rätt för sig, så jag betalade tillbaka på skulden lite i taget.

Thomas sitter vid köksbordet.
— Jag var sjukskriven till och från. Men vad ska jag säga? Vi levde över våra tillgångar helt enkelt. Skulderna bara växte och vi var tvungna att sälja huset på exekutiv auktion, och det vi fick in räckte inte för att täcka skulden. När jag fattade att det inte skulle gå att betala skulden struntade jag i allt. Slängde inkassobrev och räkningar och slutade svara i telefon. Det var hopplöst.

Thomas suckar.
— Jag var sjukskriven till och från. Det blev för mycket helt enkelt. Jag gjorde ingenting, det absolut sämsta man kan göra.

Thomas tittar ut genom fönstret.
— Allt detta har ju verkligen påverkat familjen.
Det är det värsta.

Kameran sveper över kylskåpet där man får se bilder på barnen.

Thomas fortsätter:
— Allt detta har ju verkligen påverkat familjen och det är ju det värsta. Vi har levt på existensminimum i flera år nu. Ja, vad ska man säga? Man har inte kunnat ge ungarna det de borde ha fått. Utlandsresor, märkeskläder... Grabben fick ju sluta med motocross. Dotterns ridlektioner var ju bara att glömma. Som tur har min frus föräldrar ett sommarställe där vi har kunnat vara.

Vi får se Thomas ute på promenad. Vi får se honom sitta på ett staket vid vattnet. Man ser båtar i bakgrunden.
— Plötsligt har det gått femton år och skulden är fortfarande där. Det är förlorade år. Jag borde ha bett om hjälp tidigare, men jag skämdes. Hade jag vetat mer om ekonomi hade jag definitivt inte tagit ett lån och belånat huset för att rädda företaget. Men, men... det är lätt att vara efterklok.

Thomas promenerar vidare längs vattnet och ställer sig vid ett träd.
— Jag ska ansöka om skuldsanering. Jag trodde inte att det var för mig eftersom jag hade eget företag och varit arbetslös i perioder, men tydligen inte. Nu ska det bli ordning på ekonomin och livet innan pensionen.

Skådespelare: Jean-Paul Lucasson

En film från kronofogen.se/deladinkunskap

Skulder hos Kronofogden
Hur många har skulder?
1 av 5