Avsnitt: 3 av 5

Budget- och skuldrådgivning

Du kan motivera personen att ta kontakt med kommunens budget- och skuldrådgivning. Den är kostnadsfri och rådgivaren som personen träffar har tystnadsplikt.

I de flesta fall kommer personer idag till budget- och skuldrådgivningen först när situationen är så allvarlig att det enda alternativet är att söka skuldsanering. Det skulle vara bättre både för individen och samhället att personen sökte hjälp i ett tidigare skede. På så sätt skulle konsekvenserna inte bli lika stora.


Skapa en helhetsbild

En budget- och skuldrådgivare kan tillsammans med personen skapa en helhetsbild över personens ekonomiska situation och ge stöd genom att:

  • göra en budget
  • ge råd kring hur ekonomin behöver förändras
  • hjälpa till i kontakten med de som ska ha betalt eller olika myndigheter
  • ge råd och stöd före och under skuldsaneringsprocessen.

Vad säger BUS?

I denna intervju får du möta Elin som jobbar som budget- och skuldrådgivare. Hon berättar vad hon kan hjälpa till med för att personer ska återfå kontroll över sin ekonomi.

För att kunna se filmen på Dela din kunskap, måste du acceptera kakor för statistik.


Film: Budget- och skuldrådgivaren Elin berättar om vad budget- och skuldrådgivningen kan hjälpa till med.
Hantera kakor

Intervjufilmens innehåll i textformat

Budget- och skuldrådgivning

Elin kommer in i ett rum och sätter sig på en stol. Vi ser inte intervjuaren och vi hör inte frågorna som ställs. Elin berättar:
— Hej, jag heter Elin och jag är budget- och skuldrådgivare.

Budget- och skuldrådgivningen är en verksamhet som finns i alla kommuner. Vi hjälper till med personers vardagsekonomi. Ofta när man kommer till oss har man ju hamnat i någon svårighet med sin ekonomi. Man kan ha varit sjukskriven eller blivit av med jobbet eller separerat.

Text på filmen - Vad vill du ha hjälp med?

När man kommer till oss så frågar vi vad man vill ha hjälp med. En del vill få tillbaka kontrollen över sin ekonomi. Andra kanske vill söka skuldsanering. Det är upp till den som kommer vad man vill ha hjälp med.

Ofta när man tappar kontrollen så är det lätt också att tappa strukturen i ekonomin och rutinerna kring ekonomin.

Text på filmen - Få koll

Vi hjälper gärna till med att återfå kontrollen och att bygga upp rutiner och en struktur som fungerar för just den personen. Att betala räkningarna i tid och såna saker som man kanske gjorde tidigare men inte klarar av just nu. Det kan handla om att öppna posten, eller att man berättar vad man har hamnat i och vad man har drabbats av. Sen diskuterar vi olika lösningar - till att man verkligen tittar på alla papper och får en struktur.

Att göra en budget är ju inte svårt. Det är papper och penna. Man skriver ner vad man behöver betala för räkningar varje månad och vad man har för utgifter. Så man gör det väldigt väldigt basic, det behöver inte vara så avancerat med några program eller så.

Ibland kan det också bara vara skönt att få information.
"Vad händer om jag gör så här?"
"Vad är en löneutmätning?"
"Vad innebär skuldsanering?

Text på filmen - Prioritera

När man har mycket skulder så vill man väldigt gärna också betala på dem. Och då har man inte pengar både för att klara för vardagsekonomin och betala på skulderna. Och då kan man ibland göra mindre bra prioriteringar.

Det är viktigt som budbärare att man stöttar med att prioritera vardagsekonomin och så har man liksom skulderna i en låda och vardagsekonomin i en annan låda. Så att man inte blandar ihop det. Och att man i första hand försöker få snurr på vardagsekonomin sen tar man tag i skulderna separat.

Text på filmen - Spara till buffert

Höga inkomster är inget vaccin mot en dålig ekonomi. Den största motkraften mot överskuldsättning är ju buffert - att ha en buffert. Att ha marginaler, så att inte fallhöjden blir så hög om det skulle hända någonting.

Text på filmen - Hjälp med skuldsanering

Man tar ofta hjälp av oss för att söka skuldsanering. Då hjälper vi till i hela processen. Man sammanställer vilka skulder som finns och man får skriva litegrann om vad som har hänt och varför man behöver skuldsanering.

Så hjälps vi åt med det, skickar in och jag är med i hela processen med Kronofogden tills det är klart.

Text på filmen - Skuld och skam

Många som kommer är stressade första gången. De mår dåligt och skäms över sin situation. Det är mycket skuld och skam. Ekonomisk stress gör att man blir sjuk. Man kan bli psykiskt eller fysiskt dålig av den här ständiga stressen som man lever med. Man tänker på det dag och natt.

Text på filmen - Hur mår din ekonomi?

Om du misstänker att nån har problem med sin ekonomi så skulle jag vilja uppmana att du vågar ställa frågan: Hur mår din ekonomi? Den frågan behöver man få. En vanlig kommentar som vi får är: "Tänk att jag inte kom till dig tidigare" och "Jag visste inte att ni fanns." Det är roligt att höra, men det är samtidigt tråkigt att inte alla vet att det finns hjälp att få.

Inför besöket

Det är bra att vara förberedd innan mötet med en budget- och skuldrådgivare. Du kan hjälpa personen med att förbereda ett underlag (se tips nedan). En budget- och skuldrådgivare hjälper sedan till med att sammanställa en skuld- och inkomstöversikt.

  • Gå igenom all post tillsammans med personen – räkningar och brev från Kronofogden, inkassobolag och andra som vill ha betalt.
  • Gör en lista på alla kända skulder.
  • Ta fram hushållets senaste inkomstdeklarationer.
  • Ta fram lönespecifikationer, beslut om bidrag med mera.

Via denna länk går det att söka fram kontaktuppgifter till budget- och skuldrådgivningen i respektive kommun.

Kontaktuppgifter till budget- och skuldrådgivare. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Reflektera

Hur kan du bidra till att de personer du möter tar hjälp av budget- och skuldrådgivningen?

Kapitel 5: Så här kan du stödja
Budget- och skuldrådgivning
3 av 5