Avsnitt: 4 av 5

Fler tips

I det här avsnittet har vi samlat ett urval av relevanta tips och verktyg som kan underlätta för dig att prata pengar med dem du möter.

Kronofogden tar inte ansvar för information som publiceras på andra webbplatser. Vi tar heller inte ansvar för länkarnas säkerhet eller teknik.

Barn och unga

Gymnasiematerialet Koll på cashen

Koll på cashen är ett undervisningsmaterial i privatekonomi för gymnasiet som består av filmer och lärarhandledning. Länk till Koll på cashen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barn, pengar och oro - samverkan med BRIS

"Barn, pengar och oro" är ett material från Kronofogden och Bris. Det består av kortfilmer om ekonomisk utsatthet som kan vara till hjälp för barn att förstå. Alla filmer hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barn kan ringa, chatta eller mejla BRIS. Vuxna som har frågor eller vill prata om oro kring sina egna eller någon annans barn upp till 18 år kan ringa Bris vuxentelefon 077-150 50 50.

Även jobbiga saker kan bli okej

Även jobbiga saker kan bli okej är ett material till barn som är oroliga för familjens pengar. Barn har rätt att få veta och mår bra av att förstå vad som händer. Som vuxen kan du hjälpa att minska oron genom att berätta hur Kronofogden fungerar. Allt material hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Filmens innehåll i textformat

Viras mamma behöver sälja saker

Filmen består av tecknade bilder i färg med animeringar. En speaker berättar:

När Vira kommer hem från skolan är mamma redan där. På bilden ser man Vira med en ryggsäck på ryggen, hon ser mamma som sitter i soffan framför en påslagen TV. Ljud från TV:n hörs i bakgrunden.

Konstigt, tänker Vira. Hon brukar komma hem typ vid fem. Klockan är bara två. På bilden syns en klocka med visare som rör sig.

Mamma säger att hon kommer vara hemma mer nu. På bilden ser man Vira som sitter bredvid mamma i soffan.

Hennes jobb skulle ”skära ner”. Vira är inte säker på vad det betyder, fast mamma måste hitta ett nytt jobb. På bilden står orden ”skära ner”.

Men det går flera månader utan att mamma åker till nåt jobb igen. Till middag har det varit pasta, i flera veckor. Och om Vira eller hennes syskon ber om nåt, blir svaret: ”Vi har inte råd just nu”. På bilden ser man en burk tomater och pasta som läggs i en tallrik. På bilden kommer orden ”Vi har inte råd just nu” fram.

Mamma ser så trött ut. Hon har en rynka mellan ögonbrynen nästan hela tiden. En bild på mamma som blundar och tar sig i pannan.

Man hör en ringsignal. En dag kommer en kvinna och en man hem till Viras familj. De jobbar på ett ställe som heter Kronofogden. De ska prata med Viras mamma om pengar. På bilden ser man att mamman öppnar dörren och det står två personer i dörröppningen.

Mamma har nämligen inte kunnat betala alla räkningar. Och räkningarna har blivit skulder. Mamma säger att de från Kronofogden kanske kommer sälja några av mammas värdefulla saker för att hjälpa henne att betala skulderna. På bilden ser man Kuvert som läggs i en hög. Ordet ”skuld” kommer fram.

Vira undrar vad de kan sälja. Mobilen hon har, är den värdefull? Det är mammas gamla, flera år gammal. Utan den kan hon inte prata med sina kompisar. Och innebandygrejerna? Kan de säljas också? Man ser en ”tankebubbla” med en mobil och innebandygrejer.

Men Vira får behålla sin mobil. De från Kronofogden säger: ”Vi tror att det är minst jobbigt för er att bli av med bilen och robotgräsklipparen. Så de kommer vi att sälja.” En bil i ett garage syns på bild.

Och Vira bryr ju sig inte så mycket om robotgräsklipparen. Hon kan väl hjälpa till att klippa gräset med den gamla gräsklipparen i så fall. Man ser hur vira klipper gräset med en motorgräsklippare. Ljud hörs i bakgrunden.

Men mamma brukar ju skjutsa Vira till innebandyn. Hur ska hon komma till träningen nu? Vi ser hur Vira blir avsläppt utanför innebandylokalen

”Du får ta bussen, det gjorde jag när jag var liten.” På bilden ser man Vira kliva på bussen.

Först känns det lite läskigt att åka buss själv på kvällen. Sen ser Vira sin kompis Farah, som också går på bandyn. Farah säger att hon alltid tar bussen till träningen. Och att det kommer bli mycket roligare nu. När hon och Vira åker tillsammans. Man ser Vira sitta på bussen bredvid Farah.

Bussen känns inte så läskig längre. Och imorgon ska mamma på jobbintervju. På bilden ser Vira och en ”tanke-bubbla” där mamma är på jobbintervju.

Slutbilder: Orden ”Även jobbiga saker kan bli okej” skrivs på bilden och man hör ljudet av en tuschpenna. Prata med en vuxen, du är inte ensam!

Vuxna

Många kommuner erbjuder sina invånare konsumentvägledning. Vid behov kan de erbjuda fysiska möten. Här kan du se om det finns i din kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Hallå konsument är en nationell upplysningstjänst som svarar på frågor bland annat om köp av varor och tjänster, reklamationer och att handla hållbart. Besök Hallå konsuments webbplats här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå ger oberoende och kostnadsfri fakta och vägledning i bank-, försäkrings- och pensionsfrågor. Mer information finns på webbplatsen konsumenternas.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I metodstödet "Hur mår din ekonomi? finns olika verktyg för lokal samverkan och att prata privatekonomi med dem du möter. Syftet med metodstödet är att få fler yrkesgrupper att ställa frågor kring privatekonomi och skuldproblematik. Hur mår din ekonomi finns att beställa eller ladda ner här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Koll på pengarna är ett magasin med tips om hur man kan planera sin ekonomi och göra en egen budget. Här finns också beräkningar för vad som är en rimlig kostnad för några av hushållens utgiftsområden. Förutom på svenska finns den i en lättläst version och på andra språk. Koll på pengarna finns att ladda ner här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Metodstöd "Hemma" visar hur lokal samverkan mellan kommuner och hyresvärdar effektivt kan förebygga och förhindra vräkningar. I denna länk hittar du till metodstödet Hemma. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du Skuldpodden...

Bild på motkraftssnurran. I bilden ligger en pdf för utskrift.

Utländsk bakgrund

En webbplats med information om Sverige för den som är asylsökande eller nyligen har fått uppehållstillstånd. Webbplatsen Information om Sverige hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Informationen finns på olika språk.

SFI-ekonomi är ett utbildningsmaterial i privatekonomi på enkel svenska som även är anpassat för sfi-undervisning. SFI-ekonomi hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Statistik

Kronofogden webbplats finns statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. till exempel uppdelat på antalet skuldsatta fördelat på ålder, kommun och län.

Kapitel 5: Så här kan du stödja
Fler tips
4 av 5